Tuesday, November 25, 2008

Google Earth - Verden set fra oven

Når man mener, man har taget en masse gode billeder, er der vel ikke noget bedre end at dele dem med andre. Som det fremgår af mit velkomstindlæg, har jeg valgt flere forskellige steder at offentliggøre mine billeder på Internettet. Et af dem er på Google Earth.

Frilandsmuseet i Brede. Masser af gode motiver på en sommerdag.

For de uindviede må jeg hellere forklare, at Google Earth er et program, der giver dig mulighed for at "flyve" henover hele Jorden og se den fra oven ved hjælp af en masse satelit-billeder. Programmet er gratis og downloades fra Google Earths hjemmeside. For at give billederne mere indhold, samarbejder Google med en lang række firmaer, der lægger data ud på billederne, så man fx kan se, hvor hoteller, restauranter, stationer m.m. ligger.

Fra en kanal nær Birmingham.

Et af firmaerne er Panoramio, der lader brugerne lægge billeder ud der, hvor de er taget; de bliver med et modeord geotagged. Almindelige brugere af Google Earth kan så se dine billeder (og alle mulige andres), når de fx vil se Eiffeltårnet fra oven. Med over en million brugere og 16-17 millioner billeder er Panoramio ganske store, og nogle steder på Google Earth er da også blevet dækket af fotos. Prøv selv at bemærke det ved førnævnte større franske turistattraktion.

Herkulespavillionen i Kongens Have er
ikke særligt fotograferet, så mit billede skiller sig ud.

Alle kan blive bruger på Panoramio. Det kræver bare en tilmelding og en emailadresse og så er man klar. Man får som bruger 2 GB plads til sine billeder at boltre sig på, så hvis man bruger lav opløsning (640x480), er der plads til flere tusinde billeder. Selv er jeg oppe på 600 - 700 billeder.

Billedet af den københavnske opera kan findes
ved Kvæsthusgraven og ikke oven i Operaen

Når man uploader sine billeder laver man titler, etiketter og lægger dem ind geografisk. Med hensyn til, hvor de præcist skal lægges ind, er hovedreglen der, hvor de er taget, og ikke der hvor motivet ligger.

Statuen på Rådhuspladsen i København
drukner lidt i alle de andre motiver,
så jeg har p.t. (næsten) det eneste billede på Google Earth.

Man kan lægge alle billeder ind, men Panoramio screener dem for at sikre sig, at deres regler overholdes. De godkendte billeder ender på Google Earth, de ikke-godkendte for lov til at blive i ens bibliotek og kan ses direkte fra Panoramio. Ikke godkendte billeder indeholder:
  • Mennesker, der posserer, portrætter eller personer som hovedobjekt. Undtagelse: billeder, hvor mennesker er en uundgåelig del af stedet
  • Bil, fly eller enhver maskine som hovedobjekt. Samme undtagelse som ovenfor.
  • Kæledyr eller dyr som hovedobjekt. Undtagelse: dyr i deres naturlige omgivelser, der viser baggrund
  • Blomster og detaljer af planter. Undtaget: skove, store træer og billeder, der viser baggrunden.
  • Nærbilleder: detaljer, inskreptioner, tegn...
  • Undervands- eller luftfotos magen til billeder fra Google Maps
  • Begivenheder: udstillinger, koncerter, parader...
  • Interiør: alt under tag er normalt ikke accepteret. Undtagelse: billeder med et bredt perspektiv inden for kirker, moskéer, jernbanestationer...
  • Tekst: stor bemærkning om copyright eller reklametekst / URL. Undtagelse: meget små og dikrete copyrightbemærkninger er i orden så længe du er forfatter.
  • Rammer: kun meget tynde og simple rammer accepteres.
  • For små billeder under 500 pixels i højde og bredde udvælges ikke. For eksempel er 640x240 og 800x600 OK for Google Earth men 480x240 er ikke OK
  • Billeder af dårlig kvalitet, meget sløret, mindre end 100 KB i størrelse, for mørk..
  • Ikke rigtige fotos; malerier, logoer, digitale billeder, collager...
  • Billeder taget inde fra en bil.
  • 3D-billeder
Kirken i Mgarr (udtales Imjar) på Malta.
Stor kirke - lille by

Trods reglerne er der dels en del billeder, der ikke overholder reglerne, der slipper ind, og dels andre, der afvises, selvom de overholder reglerne. Man kan klage, men systemet er bestemt ikke fejlfrit.


Godkendt - Kongelundsfortet

Ikke godkendt - Fra det sydlige Amager.
Mon fårene var for lette at genkende?

Når billederne er godkendt (normalt inden for et par uger), bliver de lagt ind på Google Earth ved næste opdatering, der normalt er ca. en gang om måneden. Så vil de optræde som små grå firkanter på Google Earth, når man zoomer ind på stedet. Når man trykker på firkanten, popper billedet op. Det kræver dog, at man har indstillet Google Earth rigtigt: Gå ind i panelet til venstre under Lag, sørg for at fluebenet ved Geografisk web er sat til, og alle billederne vises nu.

Vor Frue Kirke, København.
Ikke godkendt trods reglerne.

Denne detalje fra St. Eustache
i Paris blev godkendt!?!

I starten skal man zoome meget tæt på, for at se billedet, da zoomniveauet afhænger af, hvor mange gange billedet er blevet vist. Jo mere populært billedet er, jo mindre skal man zoome ind på det. Det er nemlig en rigtig smart ting ved Panoramio; det tælles, hvor mange gange billedet bliver vist, så man kan se, hvilke af ens billeder, der er populære, og hvilke, der ikke har det store publikum.

Prøv at finde dette billede af Eiffeltårnet
på Google Earth. Der er nok et par tusind

andre billeder i området, så det skal
være
spektakulært for at få mange hits.

Som en hjælp til de brugere, der godt vil holde lidt øje med deres billeder, kan man downloade et lille program kaldet PhotoTrack. Det er udviklet af en anden bruger (Ryan Calhoun), og det holder styr på, hvilke billeder, der har fået flest hits i alt og siden sidste gang, man kørte programmet.

Udsigt fra Fort Cambelle på Malta.
Endnu et ikke-godkendt billede. Måske
kan man genkende manden på billedet
- jeg tvivler dog.


En anden ting ved Panoramio er, at man kan abonnere på ens favoritfotografer. Så får man en mail, når de udgiver nye billeder. Man kan også som bruger kommentere andres billeder.

Som jeg nævnte i mit velkomstindlæg, kan man downloade en Panoramio-brugers klm-fil og åbne den i Google Earth. Så vil alle brugerens billeder vise sig på rette sted. Hvis der er mange billeder på samme sted, er det dog kun de nyeste, man kan se.

Alt i alt er Panoramio en udmærket måde at udgive ens billeder på, sålænge de viser noget geografisk. Ideen med, at alle folk, der bruger Google Earth, kan se ens billeder, er da ret sjov.

Panoramios hjemmeside: www.panoramio.com
Min Panoramio-side: www.panoramio.com/user/1043452
Google Earth: www.earth.google.com

No comments:

Post a Comment

Please feel free to share a thought, an idea or an opinion by leaving a comment. I'll try to answer the comments as best I can, but you'll usually have to wait a day or two :-)