Friday, November 21, 2008

At skrive med lys 5

Så er jeg nået til sidste del af serien med gode råd til fotografen. Jeg er kommet med en masse tommelfingerregler, som man kan bruge til at forbedre sine billeder, men som jeg sagde i starten; overholder man alle regler, får man aldrig taget billeder. Afgør, når du tager billedet, hvilke regler, der virker bedst i den enkelte situation og hvilke, der er uvæsentlige, så du får det resultat, du ønsker.

Slotshaven ved Frederiksborg Slot i
væltet udgave
. Det var lidt af et eksperiment

Regler er ind i mellem til for at brydes, og det gælder også inden for fotografering. De virkeligt gode billeder, dem man lægger særligt mærke til, og dem man husker bedst, er de billeder, der bryder reglerne og bringer noget nyt frem. Så tag gerne billeder, hvor horisontlinien er lige, men prøv også at tage et par skæve i ny og næ. Gør bevidst det modsatte af reglerne og se, om det ikke giver bonus. Leg med kameraet og med indstillingerne og prøv dig frem. De dårlige billeder kan du jo bare slette.

Statue på Solbjerg Parkkirkegård.
Standard billede...og kedeligt!

Ved at gå ind under og skyde skævt, liver
billedet op. Næsten, men ikke helt endnu.

Konverteringen til s/h var prikken over i'et

Husk først og fremmest at tage billederne for din egen skyld. Det kan godt være, at andre ikke altid er vilde med billederne, men hvis du er tilfreds med dem, er det det vigtigste. Smag og behag er som bekendt forskellig, også inden for fotograferingen. Prøv at udvikle din egen stil og dine egne specialer; nogle er til portrætter, andre til landskaber. Find din niche og bliv specialist på det. Når det så er blevet kedeligt, så find et nyt område, for der er nok at tage af.

Standardbillede fra Le Defense, Paris

Ved at fotografere detaljen får man et
helt andet (og næsten abstrakt) billede

Se på andres fotografier, lær af dem og lad dig inspirere af dem. Find ud af, hvad du synes er godt, og hvordan du måske hellere ville have gjort det. Sørg for at udfordre dig selv og find på projekter. Det kan være at fotografere på alle kirkegårde i området eller at få billeder af så mange hverdagssituationer som muligt.

Endnu et standardbillede,
her Charlottenlund Fortet (gab).

Detalje fra kanonerne

Efterhånden som man begynder at gå op i fotografering, begynder man automatisk at se verden på en ny måde. Jeg kan ikke længere gå hen ad gaden uden at tænke over, hvordan jeg ville fotografere en bestemt detalje. Jeg lægger mærke til mange flere ting nu end før: Lyset, farverne, situationerne, livet omkring mig. Hele tiden ser jeg muligheder for gode billeder og med jævne mellemrum fantastiske billeder. Jeg kan godt ærge mig, hvis jeg ikke har kameraet med, når jeg ser en mulighed, men jeg prøver hver gang at "lagre" billedet i hovedet, så jeg ved lejlighed kan tage billedet.

Selvom vi kun ser en detalje, kan vi godt
gætte os frem til resten af motivet

Det er det, der gør, at man bliver så grebet af denne hobby. Det kan nemt udvikle sig til nærmest at blive en livsstil, men det er der vel heller ikke noget galt i, så længe man ikke bliver helt fanatisk og glemmer resten af livet. Der er selvfølgelig en verden uden for søgeren, som man ikke må forsvinde fra.

Med andre ord; kom ud og fotografer, verden ligger åben og fuld af muligheder.

1 comment:

  1. Ofte er træet mere interessant end skoven, i hvert fald når det gælder billeder. Som med så meget andet, så må man prøve sig lidt frem og se, hvad der virker.

    ReplyDelete

Please feel free to share a thought, an idea or an opinion by leaving a comment. I'll try to answer the comments as best I can, but you'll usually have to wait a day or two :-)