Wednesday, November 19, 2008

At skrive med lys 1

At fotografere betyder at skrive med lys eller tegne med lys, og det er netop emnet for denne blog. Fotografering handler dels om en masse teknik, som alle kan lære, og dels om en smule øje for motivet. Dette ”øje” er noget, de fleste kan få gennem erfaring.
Hvordan tager man et godt fotografi? Det findes der et hav af gode råd til, faktisk så mange, at det ind i mellem kan blive helt svært at tage billedet, hvis man prøver at overholde dem alle. Jeg vil prøve at komme med de råd, der har hjulpet mig mest i løbet af dette og de næste indlæg.
Tredjedelsreglen
De gamle mestre inden for malerkunsten vidste det allerede; hvis man har hovedmotivet liggende i det gyldne snit, bliver maleriet mere harmonisk. Det gælder også for fotografiet.
Del billedet op i tre både vandret og lodret. Læg motivet ca. der, hvor linjerne krydser hinanden. Horisontlinjen kan du så lægge langs en af de vandrette linjer. Specielt ved landskabsbilleder er denne tommelfingerregel brugbar, men prøv at bruge dem i andre situationer også.

Billedet ovenfor af en solnedgang ved Frederiksborg Slot i Hillerød er et eksempel på, hvordan man kan bruge tredjedelsreglen. Det lyseste område ligger ca. en tredjedel oppe og ca. en tredjedel inde på billedet. Linjen mellem det mørke og det lyse område er også ca. en tredjedel oppe.
For en nærmere forklaring kan du besøge http://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_thirds.
Ledelinjer

Når man ser på et billede, vil øjnene naturligt vandre rundt, og hvis der er linjer i billedet følger øjnene dem. Dette kan bruges af fotografen til at få beskueren til at se på noget bestemt i billedet. Find nogle linjer, der fører hen til dit motiv, så vil det være det, man lægger særligt mærke til i billedet.


I billedet af Bogense Kirke har jeg brugt stien til at føre øjet hen på kirken.


Kølvandet leder naturligt øjet hen til båden.

Forgrunden

Når man tager landskabsbilleder er det en god ide at have noget i forgrunden, som kan fange interessen hos beskueren. Dette kan være et træ, en sten eller en person. Har man ikke det, kan billedet nemt virke lidt kedeligt, også selvom det er en fantastisk udsigt.


Billedet ovenfor af Kalvebodløbet ville have været
kedeligt uden træet
H.C. Ørstedsværket uden forgrund


Med bådebroen som forgrund virker billedet bedre

Se med i de næste indlæg, hvor jeg kommer med flere tips til at tage et godt billede.

1 comment:

  1. Takker. Jeg håber, indlæggene kan bruges til noget fornuftigt for nogen :-)

    ReplyDelete

Please feel free to share a thought, an idea or an opinion by leaving a comment. I'll try to answer the comments as best I can, but you'll usually have to wait a day or two :-)