Wednesday, November 19, 2008

At skrive med lys 2

Her kommer så fortsættelsen af min serie med gode råd til fotografering.

Beskæring

Når man tager billeder, har man en tendens til at ville have det hele med. Ofte får man så meget med, at selve motivet bliver sekundært. Brug zoom eller gå tættere på, så du kun får det med, der er nødvendigt. Er du kommet hjem med billeder med for meget vand, for meget himmel eller noget andet overflødigt, så kan du bruge Windows' indbyggede billededitor til at skære det overflødige fra.


Billedet fra Tivoli og billedet fra Madrid er
blevet beskåret for at skabe fokus på selve motivet.

Når man er i gang med at beskære kan man også passende rette op på billedet, så horisontlinjen bliver vandret (hvis det var hensigten).

Indramning

Der er gode grunde til, at alle gamle malerier sad i en ramme. Rammen skal lukke rundt om billedet for at skabe fokus, og det giver dybde i billedet. På samme måde med fotgrafier. Hvis man kan lave en form for indramning i kanten af fotoet, giver man det også en rammeeffekt, der kan forbedre billedet meget.

På billedet har jeg brugt et vindue på borgen i Segovia,
Spanien til at indramme udsigten ud over markerne.

Damhussøen indrammes her af
grene fra træerne langs breden.
Baggrund

Baggrunden kan bruges til at fremhæve motivet. Er motivet op af en baggrund med en kontrastfarve, bliver det bragt tydeligt i fokus. En anden måde er at bruge en lav blænde, så dybdeskarpheden bliver lille. Derved kommer baggrunden ud af fokus og vil ikke distrahere.

For mange tydelige detaljer i baggrunden virker forstyrrende, og en farve, der ligger tæt op af motivets, vil få motivet til at forsvinde. Sørg for at holde fotoet så simpelt som muligt.

På billedet fra Glyptoteket bliver den
hvide statue fremhævet af den blå baggrund.



Hovedet af Pompejus den Store fra Glyptoteket
fremhæves af, at baggrunden er ude af fokus.

For mere om kompositionen, kan du besøge
http://en.wikipedia.org/wiki/Composition_(visual_arts)
http://www.guidetofilmphotography.com/film-camera-composition.html

I del 3 vil jeg give gode råd om noget af det absolut vigtigste i fotografering; lys og farver.

No comments:

Post a Comment

Please feel free to share a thought, an idea or an opinion by leaving a comment. I'll try to answer the comments as best I can, but you'll usually have to wait a day or two :-)